Паркинг револуција на Врачару

15.03.2016.

На Врачару ће од 15. априла бити у употреби сензори за слободна паркинг места, који ће грађанима омогућити уштеде у времену и гориву, а улице растеретити непотребног саобраћаја.

Предвиђено је да само ове године у асфалт буде постављено 1.000 сензора, после чега ће проналажење слободног паркинг места у срцу града – на Врачару бити никада лакше.

– Возачи ће већ од 15. априла, када ће бити покривена цела Његошева улица, о томе добијати информације на дисплејима захваљујући најмодернијој технологији, а коју има свега неколико градова у Европи. Шта то заправо значи? Уместо вожње у круг у тражењу паркинг места, возачи ће на свакој раскрсници бити у прилици да виде да ли у одређеној улици има паркинг места. Када неко паркира аутомобил, сензор ће реаговати и означити место као заузето, а возачи ће о преосталим паркинг местима информације добијати на таблама – објаснио је градски менаџер Горан Весић и додао да ће возачи од сада моћи да забораве на мучно лутање уским, једносмерним улицама у потрази за слободним паркинг местом.

Весић је нагласио да је идеја о постављању сензора настала приликом прошлогодишње посете делегације Града Београда Москви.

– Једна од ствари коју смо видели у Москви, а која не постоји у Београду, били су паркинг сензори на отвореним местима. Ја сам поносан на „Паркинг сервис” који је овај пројекат успео да реализује за месец и по дана. То је предузеће које не само да иде у корак са предузећима из те бранше у региону, већ су способни да спроведу у дело овакав пројекат који немају ни Атина, ни Истанбул, ни Софија, ни Букурешт – указао је градски менаџер.

Директор „Паркинг сервиса” Андрија Чупковић поновио je да ће до 15. априла сензорима бити покривена цела Његошева улица, а затим ће сензори бити постављани и у околне улице.

– Они ће бити постављани између Макензијеве, Београдске, Крунске и Курсулине улице, а рок је 60 дана. Сензори ће бити постављани на асфалту и ништа не може да их уништи, утапају се у бетон, а гаранција је 10 година – истакао је Чупковић.

Он је навео да је произвођач домаћа фирма која је победила на тендеру, а која је партнер холандског „Недапа”, фирме која је светски лидер у том послу и која је сензоре постављала и у Москви.