„Паркинг сервис“ део еко-кампање „Аутомобил паркирај, околину сачувај“

22.06.2018.

ЈКП „Паркинг сервис“ Београд учествује и подржава еко-кампању „Аутомобил паркирај, околину сачувај”, која је промовисана данас у Новом Саду. Кампању спроводи Удружење паркиралишта Србије, уз подршку Министарства заштите животне средине и Привредне коморе Србије, а биће спроведена широм земље и трајаће до новембра 2018. године.

[gallery link="file" ids="38584,38586,38585"]

Одрживи развој подразумева развој друштва, који не угрожава животну средину, те је циљ ове кампање подизање свести у јавности о утицају саобраћаја на животну средину и значају развоја одрживих видова саобраћаја. Као један од оснивача Удружења паркиралишта Србије, „Паркинг сервис“ се укључио у кампању, како би својим примером указао на које све начине може да се утиче на развој одрживог саобраћаја.

„Паркинг сервис“ може да се похвали низом пројеката, који показују да ефикасно управљање паркирањем може да има еколошке, економске, али и велике бенефите по здравље људи. Током 2016. и 2017. године, на паркинг местима у зонираном делу Београда уграђено је око 1.500 паркинг сензора, који значајно скраћују време тражења слободног паркинг места и тиме смањују емисују издувних гасова. На раскрсницама у ужем центру града постављено је 80 табли, које возаче обавештавају о броју слободних паркинг места у гаражама и на паркиралиштима и на тај начин смањују саобраћајне гужве и обезбеђују боље искоришћење паркинг простора.

У гаражи „Обилићев венац“, првој зеленој еколошкој гаражи у Србији и јединој у Европи са Парксмарт сертификатом, која је током 2016. и 2017. године реконструисана по еко стандардима, постављени су соларни панели, пуњачи за возила на електрични погон, коришћене су еколошке боје, уведено је ЛЕД осветљење, постављене су канте за прикупљање 6 врста отпада, обележена су паркинг места за бицикле.

Промовишући алтернативне видове превоза, „Паркинг сервис“ је у протеклих неколико година, на 30 локација у граду, поставио „П“ профиле за паркирање бицикала, а кроз пројекат „Паркирај и бициклирај“, корисници на четири локације у Београду имају могућност да за један паркирани аутомобил, потпуно бесплатно, преузму два бицикла. Кроз пројекат „Паркирај и вози“ (Park & Ride) „Паркинг сервис“ подстиче суграђане да користе јавни превоз.

У свом пословању „Паркинг сервис“ примењује принципе ИСО стандарда 14001 (Систем менаџмента заштите животне средине), те на свим објектима којима управља спроводи и рециклажу отпада.

Данашњој промоцији кампање „Аутомобил паркирај, околину сачувај” у Новом Саду присуствовали су Драган Јеремић, државни секретар Министарства заштите животне средине, Александар Кравић, члан Градског већа за саобраћај и путеве Градске управе града Новог Сада, Раденко Вуковић, председник УО Удружења паркиралишта Србије, представници Привредне коморе Србије, Андрија Чупковић, директор ЈКП „Паркинг сервис“ Београд и представници комуналних предузећа из Новог Сада, Ниша, Крагујевца, Суботице и Вршца.

У наредних годину дана кампања ће обухватити све регионалне центре у Србији, како би се истакао значај подстицања и развоја одрживог урбаног саобраћаја, односно промовисала употреба бицикла као превозног средства, коришћење јавног превоза и аутомобила на електрични погон.