„Паркинг сервис“ део еко-кампање „Аутомобил паркирај, околину сачувај“

18.09.2018.

ЈКП „Паркинг сервис“ Београд представило је свој еко програм у гаражи „Обилићев венац“, у оквиру кампање „Аутомобил паркирај, околину сачувај”, коју организује Удружење паркиралишта Србије. Циљ кампање је да се у јавности подигне свест о утицају саобраћаја на животну средину и значају развоја одрживих видова саобраћаја, као што су јавни превоз, бициклизам, пешачење и употреба електричних аутомобила.

Догађају су присуствовали министар за заштиту животне средине у Влади Републике Србије Горан Триван, заменик градоначелника Београда Горан Весић, директор ЈКП „Паркинг сервис“ Београд Андрија Чупковић, председник Удружења паркиралишта Србије Раденко Вуковић и чланови овог Удружења.

[gallery columns="4" link="file" ids="39265,39264,39266,39267"]

Министар Горан Триван честитао је Граду Београду и ЈКП „Парkинг сервис“ на конкретној еколошкој акцији која даје позитивне резултате.

- Почињемо да живимо у Србији која постаје еколошки освећена, а Београд је перјаница тога. Паркинг сервис својим конкретним акцијама доказује да има мисију да код грађана развије свест о важности животне средине. Београд је први град у Европи који има гаражу која испуњава највише енергетске и еколошке стандарде. Грађани у овој гаражи остављају возила на најсигурнијем месту. Нема трошења фосилних горива, а свако ко узме бицикл, има физичку активност која није напорна, а позитивно утиче на здравље – рекао је министар.

Према речима заменика градоначелника Београда Горана Весића циљ кампање је подизање свести у јавности о утицају саобраћаја на животну средину и значају развоја одрживих видова саобраћаја.

– Мени је велико задовољство што је градско предузеће „Паркинг сервис” наставило да показује да има еколошку свест. Када смо реновирали гаражу „Облићев венац”, испунили смо највише енергетске и еколошке стандарде, а између осталог, направили смо места за бицикле. Сваки грађанин који паркира аутомобил, може бесплатно да узме бицикл, којим би се кретао по пешачкој зони и центру града. Ово је конкретан допринос како да чувамо животну средину – рекао је Весић.

„Паркинг сервис“ се, као један од оснивача Удружења паркиралишта Србије, укључио у кампању како би својим примером указао на које се све начине може утицати на развој одрживог саобраћаја. ЈКП „Паркинг сервис“ Београд може да се похвали да је добило престижни сертификат за гаражу „Обилићев венац“, којим се потврђује да је она изграђена по еколошким стандардима и да је то прва еколошка гаража у Европи. Такође, ту је и низ еко пројеката, по којима је ово Предузеће препознатљиво, као што су „Паркирај и бициклирај“, „Паркирај и рециклирај“ и „Паркирај и вози се“.

Кампања „Аутомобил паркирај, околину сачувај”, у организацији Удружења паркиралишта Србије, спроводи се већ три месеца у градовима широм земље и трајаће до новембра ове године. Кампања се реализује у сарадњи са Министарством за заштиту животне средине, а подржалa је и Привредна комора Србије. Кључне поруке су „Паркирај аутомобил, сачувај природу“, „Мобилност у саобраћају смањује загађење животе средине” и „Одговорност према себи и другима”.