„Паркинг сервис" домаћин међународног скупа о дуалном образовању

18.10.2018.

У Логистичком центру ЈКП „Паркинг сервис" на Међународном теретном терминалу на Новом Београду данас је одржан српско-аустријски скуп на тему дуалног образовања, који су организовали Привредна комора Србије и Амбасада Аустрије у Београду.

Скупу су присуствовали председник Републике Србије Александар Вучић, председник Аустрије Александер Ван дер Белен, министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић, председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж, директор Управе царине Милош Томић, директор „Паркинг сервиса" Андрија Чупковић, представници српске и аустријске Привредне коморе и бројни привредници.

Председник Србије Александар Вучић рекао је да је око 4.500 деце укључено у дуални систем образовања и да је циљ да тај број буде повећан на 30.000 или 40.000 ђака. Вучић је захвалио Аустрији, која већ има развијен овај систем, што подржава развој дуалног образовања и у нашој земљи.

Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић најавио је реформу школства, која ће бити спроведена у складу са потребама привреде, односно да ће бити образовани стручни кадрови, који су заиста неопходни овом друштву, а не "вишкови", који одлазе у иностранство, јер не могу да се запосле у нашој земљи.

- Логистички центар „Паркинг сервиса", са Царинском испоставом Терминал Београд, један је од најјачих логистичких центара на Балкану и са око 3 милијарде евра вредности оцарињене робе за првих девет месеци ове године право је место за потписивање уговора о дуалном образовању 30 ученика - будућих техничара за логистику и шпедицију. - изјавио је директор „Паркинг сервиса" Андрија Чупковић.

Представници аустријских логистичко-шпредитерских компанија, које послују у Србији, и Саобраћајно техничка школа из Земуна потписали су уговоре о дуалном образовању за образовни профил техничар за логистику и шпедицију, па ће 30 ученика започети „учење кроз рад" у компанијама Gebruder Weiss, Cargo partners, Lagermax, Schenker, Kuhne und Nagel, Quehenberger и DM.

[gallery link="file" columns="4" ids="39494,39495,39496,39491"]