„Паркинг сервис“ донирао медицинску опрему породилиштима

14.06.2018.

ЈКП „Паркинг сервис“ је данас, уручењем медицинске опреме породилиштима, свечано завршило први циклус нове акције овог Предузећа под називом „Беби паркинг место“. Акција је покренута почетком 2017. године, када су у близини три београдска породилишта - ГАК „Народни фронт“, Клинике за гинекологију и акушерство КЦС и Болнице за гинекологију и акушерство КБЦ „Звездара“, обележена тзв. беби паркинг места. Циљ акције је донација средстава добијених од плаћања паркирања на овим посебно обележеним паркинг местима у виду медицинске опреме неопходне породилиштима.

[gallery link="file" columns="4" ids="38522,38520,38521,38519"]

Болница за гинекологију и акушерство КБЦ „Звездара" добила је мобилну лед оперативно-прегледну лампу, ГАК „Народни фронт“ сонду за ултразвучни апарат, а Клиника за гинекологију и акушерство КЦС гинеколошки сто и кревет за полуинтензивну негу. Донацију су примили директори ових установа, који су се захвалили иницијатору акције „Паркинг сервису“.

Данашњем потписивању уговора о донацији присуствовали су градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић и заменик градоначелника Горан Весић.

[gallery link="file" columns="4" ids="38524,38525,38526,38527"]

Градоначелник Радојичић рекао је да је донација вредна 2,5 милиона динара, те да је „Паркинг сервис” на друштвено одговоран начин определио новац и купио нешто од опреме за три гинеколошке клинике.

– Наставићемо ове акције, јер се показало да је иницијатива одлична. У наредном периоду ћемо определити још нека места и ову донацију повећати. Договорићемо се која ће то места бити и при којим установама у зависности од позиције и зоне. Донације су веома важне за функционисање здравствених установа. Ја ћу се као градоначелник бавити и другим стварима, али сигурно ћу и даље имати у фокусу здравствени систем и са министром Лончаром ћу дати свој максимум у унапређењу здравственог система у Београду, – нагласио је Радојичић.

Директор ЈКП „Паркинг сервис“ Андрија Чупковић рекао је да је „Паркинг сервис”, као друштвено одговорно предузеће, са руководством града договорио да у наредном периоду уради велику анализу зонираног подручја, како би се помогло и осталим здравственим установама.

– Осим акције „Ђачко паркинг место“, пре годину дана смо започели и акцију „Беби паркинг место“ и на тај начин показали да су нам, осим безбедности малишана, веома важни и услови у којима они долазе на овај свет. Надамо се да ће и ова акција постати традиционална и да ћемо у наредним годинама на овај начин помагати београдским породилиштима, – навео је Чупковић.

Проф. др Жељко Миковић, в.д. директора ГАК „Народни фронт” рекао је да је овом донацијом решен један проблем, те да је добијена нова 4D сонда, чијa је цена око 900.000 динара.

– Ми смо у последњих десет година сонду коју смо имали потпуно потрошили радећи на 100.000 прегледа. Она годишње уради око 9.000 прегледа, то су прегледи компликованих трудноћа, прегледи жена са туморима, дакле сонда која нама решава суштинска и најважнија питања. Обнављањем ове опреме поново смо у могућности да то радимо квалитетно и како треба – објаснио је Миковић.

У оквиру акције „Беби паркинг место“, обележена су по три паркинг места испред породилишта, којe се налазе на подручју зонског система паркирања. „Беби“ паркинг места, обележена су таблом обавештења на саобраћајном знаку, као и симболичном сликом роде у оквиру хоризонталне сигнализације, а за њих важи режим паркирања зоне у којој се конкретно паркинг место налази.

Приход од плаћања паркирања на девет обележених „беби“ паркинг места, прикупљен на годишњем нивоу, „Паркинг сервис“ ће користити за куповину неопходне медицинске опреме и донирати је породилиштима. Донација медицинске опреме, у вредности укупног прихода прикупљеног од наплате паркирања на овим посебно обележеним паркинг местима, породилиштима ће се уручивати једном годишње.