„Паркинг сервис“ и ове године учесник Европске недеље мобилности

25.09.2018.

lign: justify;">Поводом Европске недеље мобилности ЈКП „Паркинг сервис“ учествовао је на четвртом по реду Eco Tech MeetUp-у под називом „Mix and Move“, односно „Комбинуј и крећи се“, који промовише и наглашава избор различитих видова превоза у урбаним срединама, али и њихову интеграцију.

[gallery link="file" columns="2" ids="39293,39294"]

Стручњаци за одрживу мобилност публици су представили домаћа решења у области еко мобилности, као и доступност и разноврсност алтернативних, еколошких превозних средстава, кроз пројекте као што су: Мотогрини (електрични скутери), CAR:GO (апликације за превоз путника), Педалирање (апликација која омогућава лакше свакодневно кретање бициклиста по Београду и њихово повезивање), E-prime (електрични бицикли).

Представница ЈКП „Паркинг сервис“ Биљана Влајић, руководилац Службе за инвестиције и изградњу, презентовала је окупљенима трансформацију гараже „Обилићев венац“ у еколошки, одрживи објекат, који има високе перформансе и који једини у Европи поседује престижни Парксмарт сертификат.

Прва „зелена“ гаража у Европи, гаража „Обилићев венац“, поседује соларну електрану, ЛЕД расвету са сензорима покрета, пуњаче за електрична возила, канте за сакупљање шест типова отпада.

У циљу што мање емисије отровних издувних гасова и промовисање бициклизма, у гаражи „Обилићев венац“ налази се 40 паркинг места за бицикле. Ова паркинг места налазе се на 5. нивоу, са посебно обележеном бициклистичком стазом за безбедно кретање бициклиста унутар гараже и једноставан излазак у пешачку зону на Обилићевом венцу.

Бициклистима је омогућено коришћење паркинга без новчане надокнаде, а на располагању су им и посебне станице, које садрже основни алат за одржавање и мање поправке бицикала. У оквиру гараже се налази и компресор за пуњење гума, којим се такође могу послужити без надокнаде. У оквиру акције „Паркирај и бициклирај“ корисницима услуге паркирања возила „Паркинг сервис“ пружа и могућност бесплатног преузимања два бицикла за једно паркирано возило.

ЈКП „Паркинг сервис“, као предузеће које прати трендове светских метропола и континуирано уводи иновације у систем свог пословања, наставиће и у будућности да се радо одазива и пружа подрушку различитим програмима и активностима, које допиносе промовисању нових технологија, путем којих се штити животна средина и афирмишу алтернативни видови превоза.