Пионирски град враћен деци

05.10.2015.

У Пионирском граду је одржано дружење деце са представницима полиције и радницима комуналних предузећа. У просторијама реконструисаног СРЦ „Пионирски град” организована је и представа едукативног карактера на тему безбедног понашања деце.

У оквиру заједничке акције Града Београда и Министарства унутрашњих послова представу за 400 деце посвећену безбедности деце испред стамбених зграда и школа, као и у саобраћају организовало је ЈКП „Паркинг сервис“ у сарадњи са више јавно-комуналних предузећа града Београда и АМСС-ом, у комплексу СРЦ „Пионирски град“ који се на овај начин симболично враћа најмлађима.

Свечаној приредби присуствовали су представници Министарства унутрашњих послова, Београдске полиције, Управе саобраћајне полиције Републике Србије и Града Београда, али и бројни представници Управе града Београда.

Градоначелник је подсетио да је као председник Привременог органа пре годину и по дана посетио ово место и затекао катастрофално стање, јер је простор служио за ријалити шоу „Велики брат”, уместо за децу.

„Дечјом представом ЈКП „Паркинг сервис”, на симболичан начин отварамо нову страницу у дугој историји „Пионирског града”. Од данас на овом простору деца ће бити у прилици да максимално користе све капацитете, где ће моћи да се баве спортом, образују и на квалитетан начин проводе своје слободно време.“ – најавио је Мали.

Он је подсетио да је наслеђена институција (СРЦ „Пионирски град”) са дугом већим од 17 милиона динара, који је ова градска власт успела да преполови, као и да уложи додатних 700.000 евра у његову реконструкцију.

Градоначелник је најавио да од следеће године креће изградња ролер-костера, великог фудбалског терена и рекоснтрукција постојећих терена. Он је такође најавио градњу бунгалова, где ће деца из Београда, Србије и иностранства бити у прилици да до седам дана проводе своје слободно време, затим повезивање „Пионирског града” са Зоолошким вртом, као и организоване посете другим атрактивним локацијама у Београду.

Весић је поновио да се данас „Пионирски град” враћа деци.

„Укинућемо простор за ријалити програме, тако да од 1. априла наредне године овде више неће бити куће „Великог брата”. Такође се воде имовинско-правни спорови са неколико предузећа која се налазе у „Пионирском граду”, а којима ту није место, као што је „Сквош – ленд“. Секретаријат за комунално-стамбене послове од наредне године преузима одржавање зелених површина, док ће „Паркинг сервис” купити 100 бицикала који ће бити на располагању деци која буду овде боравила – истакао је Весић и захвалио директору „Пионирског града” Љубомиру Јовановићу јер је у претходном периоду урадио велики посао.

Начелник Полицијске управе за Град Београд Веселин Милић истакао је да му представља част јер је малишанима омогућено да данас виде јединице Коњичке полиције, Управе саобраћајне и Интервентне полиције, као и службене псе. Такође је најавио да ће полиција у наредном периоду посебну пажњу посветити безбедности деце, пре свега како да безбедно стигну од куће до школе.

Андрија Чупковић, директор ЈКП „Паркинг сервис“ каже да се овај некада запуштени простор данас и симболично враћа деци, у сарадњи са Градским стамбеним, АМСС-ом, али бројним предузећима која су учествовала у реконструкцији.

„Велику захвалност дугујемо Министарству унутрашњих послова, граду Београду, градоначелнику и градском менаџеру који су нас подржали на овом поcлу. Безбедност деце је на првом месту, а ми кроз бројне едукативне кампање, почев од традиционалне акције „Ђаци вас моле, успорите поред школе“ указујемо на то како деца треба да се понашају у соабраћају. И данас их овом представом едукујемо како треба бринути о простору испред зграда и зашто не смемо паркирати на зеленим површинама. Мени лично је посебно важно да укажемо и на проблем вршњачког насиља јер деца треба да одрастају у безбедном окружењу и из куће понесу правила лепог понашања. Такође треба да знају да људи у униформамам нису баук, већ да су то њихове комшије и пријатељи, који ће им први притећи у помоћ и зато смо данас организовали дружење са њима. На тај начин добијамо 400 малих амбасадора, који ће пренети ову поруку“, рекао је Чупковић.

Директор ЈП „Градско стамбено” Никола Ковачевић је додао да се ово предузеће радо укључило у едукацију о безбедности деце и нагласио да лифт није играчка и да треба да будемо одговорни и према себи и према другима, како бисмо живели у сигурном окружењу.

„Свака служба има своју посебну улогу у функционисању града, али само заједно чинимо Београд лепшим и безбедним. Као друштвено-одговорним предузећима, брига о деци је најважнија сваком од нас, а све што их научимо кроз овакве и сличне акције, доприноси њиховој безбрижности" – истакао је Ковачевић.