Плаћање паркирања по утрошеним минутима

29.01.2016.

Плаћање паркирања по утрошеним минутима

ЈКП „Паркинг сервис“ од понедељка, 01. фебруара, уводи нову услугу и начин плаћања паркирања према искоришћеним минутима. Корисници зона и СМС паркиралишта у Београду од сада могу путем мобилне апликације СТАРТ-СТОП да плаћају паркирање за онолико минута колико су провели на паркингу.

Градски менаџер Горан Весић похвалио је још једну иницијативу „Паркинг сервиса“ да изађе у сусрет грађанима.

- Београд је познат по томе што суграђанима нуди погодност плаћање паркирања путем СМС-а. Међутим, та погодност плаћање паркирања била је ограничена на сат времена. Сада „Паркинг сервис“ нуди погодност корисницима да паркирање плате по минуту односно онолико минута колико су били паркирани. – рекао је Весић.

Паркинг карта се активира кликом на „СТАРТ“ у опцији „ЗАПОЧНИ ПАРКИРАЊЕ“, тако што се упише регистрација и изабере зона или СМС паркиралиште. Време паркирања може више пута да се покрене и заустави све док је у временским оквирима одговарајуће зоне (Зона 1 – 60 мин., Зона 2 – 120 мин., Зона 3 – 180 мин.).

- Као што смо обећали „Паркинг сервис“ је изашао у сусрет возачима, који су имали притужбе да паркирање од десетак минута плаћају као да су провели сат времена. Сада ће на пример за задржавање од 30 минута у црвеној зони, плаћати 28 динара, док их је раније то коштало 56 динара, као да су били паркирани сат времена. Знамо да грађанима значи сваки динар и зато им наша СТАРТ-СТОП апликација омогућава да више не брину о времену и своје обавезе усклађују како би искористили пун сат паркирања који су платили. Сада могу сами да управљају временом коришћења паркиралишта, а апликација сабира минуте за сваку од зона и на крају месеца плаћаће много мање рачуне, само за време које су стварно провели на паркингу! – каже Андрија Чупковић, директор „Паркинг сервиса“.

Уколико максимално дозвољено време паркирања за зону истекне, а корисник није стопирао трансакцију, систем ће је аутоматски прекинути. У овом случају, корисник је дужан да возило помери из зоне у којој је паркирао. Коришћени минути и паузе сабирају се унутар временског ограничења. На пример, уколико у првој зони истекне максималних 60 минута, до активирања новог интервала мора да прође минимум 30 минута, да би корисник могао, као и први пут, да активира коришћење нових 60 минута. Ако не помери возило када временско ограничење истекне, контролор ће издати налог за плаћање дневне паркинг карте. Сва остала правила и услови паркирања прописани Одлуком о јавним паркиралиштима, примењују се и приликом коришћења СТАРТ-СТОП апликације.

Паркирање се обрачунава посебно за сваку зону. На пример, минути из црвене зоне не могу да се искористе у жутој или зеленој зони, већ се обрачунавају за сваку зону посебно.

Када потпише уговор, корисник добија линк помоћу кога може да приступи СТАРТ-СТОП апликацији. У зависности од тога да ли су за коришћење апликације заинтересовани појединци или фирме, подносилац приликом потписивања уговора треба да достави на увид личну карту и саобраћајну дозволу, односно доказ о регистрованом седишту фирме на територији града Београда. Право коришћења СТАРТ-СТОП апликације одобрава се само оним корисницима који немају дуговање на име издатих дневних налога.

Захтев и све потребне информације о коришћењу апликације, доступни су на сајту „Паркинг сервиса“, www.parking-servis.co.rs, и у пословницама Корисничког сервиса (Краљице Марије бр. 7, Старине Новака бр. 22, Милешевска бр. 51). Особе које немају возило у свом власништву или нису ,,овлашћени” корисник возила, не могу да потпишу Уговор за коришћење СТАРТ-СТОП апликације.