Почела акција „Ђачко паркинг место“

08.06.2015.

Ђаци прваци, чији су цртежи победили на Дечјем ликовном конкурсу „Паркинг сервиса“ осликали су прво „ђачко“ паркинг место испред ОШ „Влада Аксентијевић“. У близини свих основних школа, које се налазе на подручју зонског система паркирања, постављено је 25 саобраћајних знакова, који обележавају „ђачко“ паркинг место. Акцију је покренуло ЈКП „Паркинг сервис“ у сарадњи са Управом града Београда са циљем да донира наставна средства школама од прихода оствареног од наплате паркирања у наредних годину дана.

„Приход од наплате паркирања на тим местима биће намењен куповини компјутера или других наставних средстава потребних школама. Прваци су врло озбиљно схватили позив да цртају ђачка места и у великом броју учествовали на ликовном конкурсу. Браво, за више од 600 ученика, који су цртали на тему саобраћаја и послали своје радове! Ово је још један начин да се повећа саобраћајна безбедност деце у зонама школа и да се скрене пажња возачима на додатну опрезност и спорију вожњу. Апелујем на све возаче да паркирају што чешће на овим, посебно обележеним паркинг местима, јер на тај начин дају свој допринос донацији школама. Ако видите неколико слободних паркинг места, паркирајте баш на овом – ђачком.“ рекао је директор ЈКП „Паркинг сервис“ Андрија Чупковић.

Према речима градског менаџера Горана Весића, „Паркинг сервис“ је донео одлуку у сарадњи са Градом да приход од наплате са једног паркинг места у зони поред школе буде намењен ђацима из те школе, а данас је осликано и прво од 25 паркинг места.

„Настављамо да помажемо школама и бринемо о безбедности деце тако да ћемо поред сваке школе увести зону успореног саобраћаја, што значи да возачи у том делу улице неће смети да возе брже од 30 километара на сат. Задатак нам је да до краја овог мандата решимо све црне тачке у саобраћају поред школа и поставимо неку врсту обезбеђења, као што су лежећи полицајац, подвожњак или заштитна ограда.“ – истакао је Весић и апеловао на возаче да ако могу да бирају између овог и неког другог паркинг места увек изаберу оно које су осликали ђаци.

[gallery columns="4" link="file" ids="19477,19474,19475,19476"]

За обележена „ђачка“ паркинг места важи режим паркирања зоне у којој се конкретно паркинг место налази, а на таблама саобраћајних знакова за ова паркинг места налазе се цртежи три првопласирана ученика: Саве Станисављевића из ОШ „Влада Аксентијевић”, Ђурђе Торбице из ОШ „Свети Сава” и колективни рад првака из ОШ „Драган Ковачевић”. Они су за себе и другаре из разреда на поклон добили комплете лопти.

Aкцијом „Ђачко паркинг место“ и завршном представом за ову сезону, успешно је заокружен осми циклус едукативне кампање „Ђаци вас моле, успорите поред школе”. Предавачи ЈКП „Паркинг сервис“ су током ове школске године обишли свих 160 основних школа у Београду и првацима поделили 16.000 флуоресцентних прслука, како би били уочљивији и безбеднији на путу од куће до школе.