Почели радови на постављању сензора у још једном делу Врачара

02.08.2017.

ЈКП „Паркинг сервис“ почело је са радовима на другој фази постављања сензора на општини Врачар, који омогућавају возачима брже и лакше проналажење слободног паркинг места. У овој фази биће постављено око 630 сензора на паркинг местима у делу града оивиченом улицама Београдска, Крунска, Баба Вишњина, Голсвордијева и Булеваром краља Александра.

Такође, на почетку сваке улице са сензорима, на 20 локација, биће постављено и 20 табли обавештења, које показују број слободних места у тој улици. Радове су обишли градски менаџар Горан Весић, директор „Паркинг сервиса” Андрија Чупковић и председник општине Врачар Милан Недељковић, а планирано је да трају до средине августа.

[gallery link="file" columns="4" ids="35531,35533,35534,35535"]

„Паркинг сервис”, у сарадњи са Скупштином града Београда, ове године наставља са пројектом увођења Система за праћење слободних паркинг места у зонираном подручју града. За функционисање овог система неопходно је постављање сензора и табли обавештења. Сензори се постављају на сваком паркинг месту тако што се утисну у асфалт, а отпорни су на различите временске услове. Они детектују возило на одређеном паркинг месту и шаљу информацију до сервера, која се затим прослеђује до инфо табли на раскрсницама, на основу којих возачи знају у којој улици има слободних места за паркирање. Најновији подаци о броју слободних паркинг места ажурирају се на инфо таблама у реалном времену.

– Паркинг сензори, који се налазе на обележеним местима за паркирање, дају информације колико је слободних места, а возачи имају на увид да ли у неку улицу треба да скрену или не, у зависности од те чињенице. Према проценама Секретаријата за саобраћај, возачи у Београду у просеку изгубе око 40 минута у потрази за паркинг местом. На овај начин се смањује та минутажа, као и емисија штетних гасова, - рекао је Весић.

Директор ЈКП „Паркинг сервис“ Андрија Чупковић истакао је да Београду могу позавидети многи европски градови на увођењу Система за праћење слободних паркинг места.

– Возачи улица Београда у потрази за слободним паркинг местом понекад узрокују саобраћајни колапс и небезбедне ситуације. Увођењем система сензора омогућили смо возачима да за 5 до 10 минута пронађу слободно паркинг место. „Паркинг сервис“ ће се и даље трудити да иновацијама у систему паркирања показује да је лидер у региону у овој области, – рекао је Чупковић и захвалио се свим грађанима на разумевању током трајања радова.

Председник општине Врачар Милан Недељковић је подсетио да та општина има велики проблем са паркирањем, али да ће ова технологија омогућити да се преко информационе табле види да ли у некој улици има места.

Током прошле године Систем за праћење слободних паркинг места у зонираном подручју града почео је са радом у делу града оивиченом улицама Београдска, Макензијева, Курсулина и Крунска. У овом делу града на паркинг местима је постављено око 800 сензора, док је на 30 локација постављено укупно 40 инфо табли. Систем сензора се до сада показао као врло успешан. Корисници за њега кажу да им „скраћује муку“, јер нема више непотребног кружења у потрази за слободним паркинг местом, док се становници граничних улица надају се да ће сензори бити постављени и у њиховим улицама.

Путем флајера и плаката, „Паркинг сервис“ обавештава станаре и возаче о увођењу система уличних паркинг сензора и моли за разумевање током трајања радова, због евентуалног померања (преноса) возила са једног паркинг места на друго у непосредној близини или на оближње паркиралиште „Вишка”, односно „Славија”.