Почиње седма сезона акције „Паркирај и бициклирај“

31.03.2018.

ЈКП „Паркинг сервис“ је традиционалном вожњом бициклима око Аде Циганлије, уз музички програм, започело седму сезону акције „Паркирај и бициклирај“. У току ове сезоне, бицикли ће бити на располагању корисницима услуга паркирања „Паркинг сервиса“ на паркиралиштима „Ада Циганлија“, „Милан Гале Мушкатировић“ и „Сава центар“, као и у гаражи „Обилићев венац“. Новина ове сезоне је станица са алатом за поправку бицикала у гаражи „Обилићев венац“, коју ће моћи да користе сви бициклисти за поправку својих двоточкаша. Догађају су присуствовали градски менаџер Горан Весић, директор ЈКП „Паркинг сервис“ Андрија Чупковић и директор ЈП „Ада Циганлија“ Роберт Ђукић.

ЈКП „Паркинг сервис“ може да се похвали својом акцијом „Паркирај и бициклирај“, која је из године у годину све популарнија. Акција омогућава сваком возачу, који паркира своје возило на паркиралиштима „Ада Циганлија“, „Милан Гале Мушкатировић“ и „Сава центар“, као и у гаражи „Обилићев венац“, да по редовној цени паркирања, само уз личну карту, бесплатно преузме на коришћење чак два бицикла. Корисници бицикле могу да преузму на привремено коришћење сваког дана, у времену од 09 до 21 час. И ове године, највећи број бицикала, више од 200, суграђанима ће бити на располагању на паркиралишту „Ада Циганлија“.

Градски менаџер Горан Весић изјавио је да је у претходне четири године урађено 20 километара бициклистичких стаза на територији Београда, а план је да у наредне четири та дужина буде око 120 километара, те да удео бициклистичког саобраћаја у укупном буде 10 одсто. Током ове године биће расписан и тендер за јавно-приватно партнерство за набавку 120 јавних бицикала. Истакао је и да ће 4. априла ступити на снагу нови Закон о безбедности саобраћаја и нагласио да је то веома важно за Београд.

- До сада је у закону постојала заштићена зона пет метара од пешачког прелаза, на којој није могло да буде место за паркирање. Сада је та зона укинута и у граду ћемо добити више од 250 нових паркинг места. Донели смо и одлуку да на 50 паркинг места урадимо места за паркирање бицикала и мотоцикала и то бесплатно. То ће бити наш додатни допринос развоју бициклистичког саобраћаја – објаснио је Весић.

Директор ЈКП „Паркинг сервис“ Андрија Чупковић је рекао да је на недавно завршеном сајму аутомобила, „Паркинг сервис“ добио специјално признање за друштвено-одговорно пословање у које је укључена и брига о животној средини, те да је акција „Паркирај и бициклирај“ још једна потврда овог признања.

- Можемо да се похвалимо да је само у прошлој сезони преко 25.000 суграђана возило наше бицикле, а годину дана раније око 10.000. У овој сезони смо започели постављање станица за поправку бицикала, а организоваћемо и тзв. „клинике за бицикле“, акције у којима ћемо суграђанима контролисати исправност бицикала и поправљати мање кварове. Разговарали смо са удружењима родитеља који су нам дали предлог да уведемо и дечје бицикле, што ћемо радити од следеће године. Тако ће моћи да се добију две велике бицикле и једна или две мале, када се возило паркира у некој од наших гаража Иако многи грађани „Паркинг сервис“ повезују искључиво са паркирањем, последњих година својим акцијама покушавамо да утичемо на свест суграђана о здравим навикама и заштити животне средине и очекујем да ће ова сезона „Паркирај и бициклирај“ бити још успешнија него претходна – истакао је Чупковић.

Осим ове акције, „Паркинг сервис“ изашао је у сусрет и иницијативи бициклиста. Наиме, поред паркинга за бицикле на улицама, бициклисти сада имају могућност да своје двоточкаше паркирају и у наткривеним паркинг објектима. Паркинзи за бицикле постављени су у гаражама „Масарикова“ и „Обилићев венац“, где су бицикли обезбеђени од различитих временских прилика. Такође, паркинг за двоточкаше постављен је и на паркиралиштима „Доњи град“ и „ВМА“.

Успех акције „Паркирај и бициклирај“ само је још један показатељ значаја оваквих активности за наше друштво и околину, која из године у годину све више доприноси рекреацији суграђана, очувању животне средине и развоју бициклистичког саобраћаја.

[gallery link="file" ids="37792,37793,37794"]