Прва електронска грађевинска дозвола у Београду издата за надоградњу гараже „Обилићев венац”

15.03.2016.

Градски секретаријат за урбанизам и грађевинске послове издао је прву електронску грађевинску дозволу у Београду за реконструкцију и доградњу гараже „Обилићев венац”. Електронска грађевинска дозвола је издата инвеститору – Граду Београду, а за потребе ЈKП „Паркинг сервис”.

Градоначелник Синиша Мали истакао је за Беоинфо да гаража на Обилићевом венцу, за чију реконструкцију је издата прва електронска грађевинска дозвола, потиче из 1975. године и да до сада није било већих улагања.

– Четири деценије није било значајнијих улагања у инвестиционо одржавање овог објекта, а планираном реконструкцијом ће бити санирана сва оштећења која су, према анализама стручњака, могла имати катастрофалне последице. На овај начин ће бити и знатно повећан број паркинг места у најужем центру града. Такође, овај део Београда ће бити претворен у пешачку зону тако да ће добити потпуно другачији изглед – рекао је Мали и додао да се повећава капацитет гараже, која ће сада имати 809 паркинг места.

Гаража, која ће према подацима из грађевинске дозволе имати укупно 19.797 квадрата, добиће комплетно нову фасаду, као и кров над целом површином. На делу крова биће постављени соларни панели, тако да ће гаража имати обезбеђену електричну енергију за унутрашње осветљење. Посебна новина која се на овом објекту први пут уводи у београдске гараже биће паркинг места са пуњачима, резервисана за аутомобиле на електрични погон, на којима ће сви који паркирају у гаражи моћи да их допуне. У оквиру реконструкције и надоградње, у гаражи „Обилићев венац” ће после пуне четири деценије бити уграђен и путнички лифт.

Прошле године „Паркинг сервис” је реконструисао део гараже, а за ову годину планирана је надоградња два спрата, односно четири полунивоа, уз санацију и ојачање темеља објекта и основне челичне конструкције – стубова, греда и спрегова.

Доградњом четири полунивоа, гаража ће посматрано из Улице Обилићев венац имати приземље и пет спратова, док ће из Улице маршала Бирјузова имати приземље и седам спратова. Планирано је и отварање новог излаза на Улицу маршала Бирјузова, у складу са противпожарним прописима. У оквиру радова биће адаптиране и све канцеларијске и санитарне просторије.