Прва „зелена” гаража у Београду

04.11.2016.

ЈКП „Паркинг сервис” Београд је у фази подношења захтева за добијање LEED сертификата за реновирану и надограђену гаражу „Обилићев венац”. Када буде добила овај сертификат, гаража „Обилићев венац” ће бити прва сертификована „зелена” гаража у Србији. На конференцији посвећеној зеленој градњи „Green Building Expo and Conference 2016", која се у „Belexpo центру" на Новом Београду одржава од 2. до 4. новембра, руководилац Службе за инвестиције и изградњу ЈКП „Паркинг сервис” Биљана Влајић презентовала је разлоге због којих ће ова гаража носити епитет „зелена”.

- У најужем центру Београда ускоро ћемо имати модерну гаражу изграђену по највишим еколошким стандардима. Коришћењем обновљивих извора енергије, грађевинских материјала који нису штетни по здравље, пропагирањем аутомобила на електрични погон постављањем пуњача за њих и пружањем услуге изнајмљивања бицикла, „Паркинг сервис“ показује да је лидер у примени нових еколошких стандарда и технологија за ову врсту објеката. - изјавила је Биљана Влајић.

Она је додала да „Паркинг сервис“ тек започиње да иде овим „зеленим“ путем, да је изградња, односно надоградња гараже „Обилићев венац“ по еколошким стандардима само први корак и да се нада да ова гаража неће остати усамљен пример развијене еколошке свести , већ да ће Београд добити још зелених еколошких гаража. Она је нагласила да ћемо „на тај начин не само пружити корисницима неопходан број паркинг места, већ ћемо сачувати наш град и средину у којој живимо”.

Главни градски урбаниста Милутин Фолић рекао је да ће се Град Београд трудити у наредном периоду да свако планирање које се тиче и саобраћаја и градње буде у функцији очувања животне средине. Он је истакао да град подржава конференције попут ове Конференције о зеленој градњи, као и промовисање свих концепта зелене градње у Београду.

Извршна директорка Организационог одбора Сајма и конференције и директорка компаније ЕНЕРГО Марија Голубовић рекла је да су на сајму представљени бројни производи и услуге у овој области, свакодневно се одржавају различите стручне радионице, промоције примера добре праксе, као и курсеви. Као један од добрих примера еколошки свесне компаније навела је „Паркинг сервис”, који Београду даје прву зелену гаражу. Она је додала да се нада да ће на следећој конференцији о зеленој градји, „Паркинг сервис” моћи да се похвали добијеним сертификатом за прву зелену гаражу у Београду и Србији.

LEED стандард, скраћено од Leadership in Energy and Environmental Design, за који конкурише гаража „Обилићев венац”, дефинише прописе за градњу одрживу са аспекта потрошње енергије и природних ресурса, друштвене одговорности и профита. Осим што доноси уштеде инвестиорима и корисницима, концепт зелене градње значајан је и за очување природних ресурса, њихово ефикасно коришћење и смањење негативних утицаја на животну средину. У Србији су до сада само четири зграде добиле LEED сертификат , а у току су сертификациони поступци за још 26 зграда.

Конференцију о зеленој градњи, којој присуствују стручњаци из бројних домаћих и страних компанија, организује ЕНЕРГО, водећа компанија у региону за израду пројеката по LEED и DGNB стандардима сертификације. На манифестацији се представљају најновија технолошка и научна достигнућа из области зелене градње, а међу посетицима су инвеститори, архитекте, инжењери, пројектанти, грађевински менаџери, али и представници управних органа и медија.

[gallery link="file" ids="31604,31605,31606"]