Проширење зона на Звездари и Новом Београду

14.12.2018.

Решењем Секретаријата за саобраћај, од понедељка, 17.12.2018. године, започиње примена зонског система паркирања у још једном делу општине Звездара и у делу улице Милутина Миланковића на Новом Београду.

Радници ЈКП „Паркинг сервис“, првих дана примене зонског система, информисаће грађане о проширењу зона путем флајера и обавештења.

Зелена зона за паркирање уводи се у делу општине Звездара, у улицама Бледска, Брегалничка, Деспота Оливера, Дојранска, Дравска, Голубачка, Гвоздићева, Кајмакчаланска (од Силвија Крањчевића до Браће Крсмановић), Кулина Бана, Марка Миљанова, Поп Стојанова, Преспанска, Силвија Крањчевића, Станислава Сремчевића, Светомира Николајевића, Шибеничка, Трајка Стаменковића, Врањска, Војислава Илића (од Жичке до Станислава Сремчевића) и Раваничка (од Дојранске до Станислава Сремчевића). Максимално дозвољено време паркирања у зеленој зони износи 180 минута, а контрола и наплата паркирања обавља се сваког радног дана од 07 до 21 час и суботом од 07 до 14 часова.

На општим паркиралиштима изван зонираног подручја, тзв. плавој зони обележеној у делу улице Милутина Миланковића (од Милентија Поповића до Антифашистичке борбе), паркирање неће бити временски ограничено, а наплата паркирања ће се обављати радним данима од 08 до 17 часова и суботом од 08 до 14 часова.

[gallery link="file" columns="2" ids="39954,39953"]

Паркирање у зонираном подручју плаћа се слањем СМС поруке или куповином паркинг карте на трафици или код контролора. Један сат паркирања у зеленој зони могуће је платити СМС поруком на број 9113, док се у „плавој“ зони плаћа слањем поруке на број 9119. У „плавој“ зони возачи могу да купе и вишесатну паркинг карту која важи од момента плаћања паркирања до краја радног времена паркиралишта, а плаћа се слањем СМС поруке на број 9118.

Станари, који имају пријављено пребивалиште у поменутим улицама општина Звездара и Нови Београд, а поседују аутомобил на своје име, имају право на повлашћену паркинг карту и паркирање без временског ограничења. Власницима повлашћене карте за паркирање, станарима и правним лицима и предузетницима, који имају седиште у улицама новоформираног зонског система, омогућено је паркирање возила без временског ограничења на првом слободном паркинг месту. Повлашћену паркинг карту, станари и правна лица могу купити у пословницама Корисничког сервиса (Таковска 31, Краљице Марије 7 и Милешевска 51) и путем портала eППК. Цена месечне повлашћене паркинг карте за станаре износи 457 динара, док је за особе са инвалидитетом она бесплатна.