Специјално признање „Паркинг сервису“

27.03.2018.

ЈКП „Паркинг сервис“ добило је специјално признање за друштвено-одговорно пословање у које је интегрисана и брига о животној средини. Признање је додељено од стране Привредне коморе Србије и стручног жирија, а уручено је у оквиру 6. сајма аутомобила BG Car Show на Београдском сајму.

„Паркинг сервис“ је признање добио из три разлога - за имплементацију обновљивих извора енергије на својим паркинг објектима, употребу паркинг сензора на београдским улицама и поштовања принципа стандарда ISO 14001, који примењује кроз Систем менаџмента животном средином.

У оквиру недавне реконструкције гаража „Обилићев венац“ и „Зелени венац“, „Паркинг сервис“ је на крову ових гаража поставио соларне панеле и соларне електране, путем којих ови паркинг објекти добијају неопходну електричну енергију за своје потрошаче.

[gallery link="file" columns="2" ids="37729,37726"]

Током 2016. и 2017. године на око 1.500 паркинг места у оквиру зонског система паркирања постављени су сензори, који пружају податке о слободним паркинг местима. Информације, које се ажурирају на 60 секунди, налазе се на инфо таблама на раскрсницама улица и возаче упућују до најближег слободног паркинг места. На тај начин скраћује се време потраге за слободним паркинг местом, а тиме смањује и емисија штетних издувних гасова и буке.

[gallery link="file" columns="2" ids="37728,37727"]

„Паркинг сервис“ поштује и примењује принципе стандарда ISO 14001 у свим сферама свога рада. Све боје које су употребљаване током реконструкције и санације гараже „Обилићев венац“ су органске природе, а ово је и прва гаража у Србији која има пуњаче за возила на електрични погон, на којима истовремено може да се пуни чак шест аутомобила. Ово Предузеће већ седам година спроводи акцију „Паркирај и бициклирај“, у оквиру које пропагира бициклистички саобраћај и корисницима на бесплатно коришћење нуди бицикле на четири своја објекта – гаражи „Обилићев венац“, паркиралиштима „Ада Циганлија“, Милан Гале Мушкатировић“ и „Сава центар“. Од 2016. године на свим објектима „Паркинг сервиса“ постављене су канте за прикупљање рециклажног отпада, које користе како запослени овог предузећа, тако и корисници паркинг објеката.

Овo специјално признање је још један доказ да еко програми, које „Паркинг сервис“ спроводи, и друштвено-одговорно пословање, значајно утичу на свест људи у домену заштите животне средине.