У сусрет пролећу - нови бицикли

02.04.2016.

Промотивном вожњом новим бициклима око Аде Циганлије ЈКП „Паркинг сервис“ отворило је пету сезону акције „Паркирај и бициклирај“. „Паркинг сервис“ је бициклистички парк ове године обогатио са 110 нових бицикала, а у вожњи око Аде бициклистима су се прикључили представници Управе града Београда, Секретаријата за спорт и саобраћај, Саобраћајне полиције, градских предузећа и општина.

Корисницима услуга паркирања ове сезоне у понуди је око 180 бицикала распоређених на три локације у граду. Сви заинтересовани, који паркирају возила на паркиралиштима „Ада Циганлија“, „Сава Центар“ и „Милан Гале Мушкатировић“, моћи ће да преузму бицикле само уз личну карту. Осим електричних бицикала, „Паркинг сервис“ од ове сезоне нуди и 110 механичких.

Менаџер града Београда Горан Весић рекао је да је ово само једна од акција које се спроводе у договору са бициклистима.

– Наравно, да би могли да се да се користе бицикли потребне су нам стазе и управо радимо са удружењима да се број бициклистичких стаза повећа. У изради је и студија чији је циљ да се изграде нове стазе дужине 15 километара и коридори дуги 30 километара. Завршили смо бициклистичку стазу од Булевара ослобођења до Саве Машковића, припремамо се да приликом реконструкције Рузвелтове и Мије Ковачевића изградимо и тај правац, у Црнотравској се она већ обележава, а у центру града се на неколико места успоставља зона успореног саобраћаја где ће, такође, бити омогућен простор за безбедну вожњу бицикала. На сличан начин ћемо учинити и са улицом Кнегиње Зорке и настојаћемо да коју год улицу у будућности реконстришемо омогућимо и постојање бициклистичке стазе. Верујемо да ћемо у будућности омогућити бициклистима и спуштање ка Ади Хуји где имамо велике планове – рекао је Весић, захваливши се „Паркинг сервису” и бициклистима Београда.

Члан Градског већа Драгомир Петронијевић рекао је да су од удружења бициклиста стигле иницијативе за још четири јавна паркинга.

– Настављамо директну комуникацију са грађанима, и ово је прави пример како се ради када се састану и саслушају све заинтересоване стране. То ћемо наставити и у будућности и настојаћемо да са стазама и инфраструктуром стижемо градове са традицијом вожње бицикала – истакао је Петронијевић. Директор ЈКП „Паркинг сервис” Андрија Чупковић казао је да је ово наставак акције „Паркирај и бициклирај”, и то пету сезону заредом.

– Следеће године акцију ћемо проширити још већим бројем бицикала, а након реконструкција наших гаража имаћемо у свим централним гаражима постављене додатне бицикле које ће грађани моћи да користе на бициклистичким стазама – изјавио је Чупковић.

„Паркинг сервис“ увек истиче безбедносни аспект и апелује на све возаче путничких возила да посебну пажњу у саобраћају обрате на бициклисте.