Археолошки материјал из Сингидунума у гаражи „Пионирски парк"

17.03.2011.

Корисници гараже „Пионирски парк“ од данас могу да погледају и експонате, које су археолози Завода за заштиту споменика културе града Београда пронашли током њене изградње, приликом заштитних археолошких истраживања, у периоду од 10. марта до 15. августа 2003. године. Археолошки предмети из периода античког Сингидунума датирају с краја 3. и почетка 4. века.

У витрини, која се налази у непосредној близини наплатних станица гараже, изложене су верне реплике глинених здела, крчага и уљаних лампица, пронађених у саркофазима са посмртним остацима, који чине само мали део онога што је пронађено на овом локалитету. Завод за заштиту споменика културе ће повремено мењати експонате у витрини, како би се приказао што већи број вредних археолошких налаза.

- Циљ ове необичне изложбе је да презентацијом археолошких налаза, са подручја Сингидунума, покажемо каквим благом располажемо и на тај начин упознамо јавност са важним поглављем историје Београда. Пионирски парк и околина су заштићена зона југоисточне некрополе археолошког налазишта антички Сингидунум. При изградњи гараже пронађени су гробови у које су сахрањивани легионари. Нажалост до тог блага долазимо најчешће приликом изградње нових објеката – рекла је Нела Мићовић, археолог и стручни сарадник Завода за заштиту споменика културе града Београда.

- Ово је прва изложба тог типа, а и место је заиста необично за једну такву поставку. Ипак, ово може да постане нови вид туристичке понуде града. Велики број људи свакодневно пролази овуда и ето прилике да нешто занимљиво науче о благу Београда. Предстоји нам изградња нових подземних гаража, када ћемо највероватније наићи на нове предмете које ћемо излагати - рекао је портпарол „Паркинг сервиса" Бранко Арсенијевић.

Аутори поставке су: Нела Мићовић, археолог- стручни сарадник Завода за заштиту споменика културе града Београда и Мирјана Сикимић, архитекта ЈКП „Паркинг сервис“.