„Bike sharing“ програм у оквиру манифестације „Недеља енергије 2017”

01.06.2017.

У четвртак, 1. јуна, у 11 часова, у оквиру манифестације „Недеља енергије 2017“, одржан је „Bike sharing“ програм града Београда код кружног тока на Ади Циганлији. „Bike sharing“ има за циљ да у наредне две године развије бициклистички саобраћај, не само као вид рекреације, већ и као вид превоза.

Бицикл је најбрже превозно средство у граду, јер не постоји проблем с паркирањем. Најјефтинији је, а у исто време и најздравији вид кретања. Бицикл има нулти степен загађења, јер нема емисију штетних гасова. Најпрактичније је превозно средство, јер не прави загушење у саобраћају. Већина градова у Европи има систем јавних бицикала, а ускоро ће га добити и Београд. У плану је да првих 30 минута коришћења бицикла буде бесплатно.

- „Паркинг сервис“ је данас, у оквиру „Недеље енергије“, донирао Јавном предузећу „Ада Циганлија“ 25 П профила. Ови паркинзи за бицикле биће распоређени на 5 локација унутар комплекса и на њима ће возачи моћи да паркирају своје двоточкаше. Овакве паркинге је, током прошле године, наше предузеће поставило на више од 50 локација широм града Београда, али и у другим градовима у Србији. „Недеља енергије“ је добра прилика да се истакне значај очувања животне средине и да допринос онима који се залажу за смањење загађења и гужви у саобраћају, у овом случају, популаризацијом бицикла, као вишеструко здравијег вида превоза – изјавио је Владимир Богићевић, извршни директор „Паркинг сервиса“.

Нови тип паркинга за бицикле, такозвани „П“ профили, резултат је сарадње „Паркинг сервиса“ са удружењима бициклиста, који су изразили жељу да уместо чешљева буду постављани паркинзи у облику ћириличног слова П.

Нови паркинзи за бицикле на Ади Циганлији сигурно ће бити коришћени и за паркирање бицикала, које грађани бесплатно преузимају на паркиралиштима овог Предузећа. Наиме, ЈКП „Паркинг сервис” је пре пет година започео промоцију бицикла, као алтернативног вида превоза, у оквиру акције „Паркирај и бициклирај“, најпре са електричним бициклима, а потом и са механичким.

Ова акција данас омогућава сваком возачу, кориснику наше стандардне услуге паркирања, да по редовној цени паркирања, преузме на коришћење бицикл. За један паркирани аутомобил корисник може да преузме ДВА бицикла, само уз личну карту. Корисници могу преузети бицикле сваког дана у времену од 09 до 21 час, на паркиралиштима: „Сава центар“, „Ада Циганлија“ и „Милан Гале Мушкатировић“.

У току је шеста сезона ове акције, у оквиру које је бициклистички парк предузећа обогаћен са 110 нових бицикала, а корисницима услуге паркирања на располагању је око 280 бицикала. Само ове и прошле године је набављено 210 нових бицикала.

[gallery link="file" ids="34548,34546,34547"]