Ђаци цртају паркинг места

04.03.2014.

ЈКП „Паркинг сервис", у сарадњи с градом Београдом, покреће акцију обележавања по једног паркинг места у околини основних школа. Акција ће бити спроведена око школа које се налазе на подручју зонског система паркирања. Паркинг места ће исцртавати ђаци, а приход од паркирања ићи ће школама и биће потрошен за куповину компјутера или других наставних средстава. На тај начин ће свако ко се паркира на овако исцртаном месту знати да плаћањем паркирања помаже оближњој школи. То ће бити још један пример друштвено одговорног понашања.

У оквиру акције „Школицајац", коју је покренуо град Београд, представници ЈКП „Паркинг сервис" јуче су поделили ђацима основне школе „Коста Абрашевић" у Реснику 150 флуоресцентних прслука и 15 лопти. Ношењем прслука обезбеђује се боља видљивост ђака у саобраћају. У претходних шест година, у склопу акције „Ђаци вас моле, успорите поред школе", у београдским основним школама представници ЈКП „Паркинг сервис" одржали су око 1.000 едукативних предавања на тему безбедности деце у саобраћају и поделили више од 80.000 флуоресцентних прслука.

У наредне четири године све београдске школе добиће своје „школицајце". Они ће бити ангажовани од стране града Београда. Проћи ће одређену обуку и биће у вези с локалном полицијом. Њихов посао биће да воде рачуна о школским двориштима и о безбедности деце у школама и око њих. Својим присуством у школском окружењу утицаће на потенцијалне починиоце деликата, тако што ће их одвраћати од прекршаја и кривичних дела.

Утврђено је да постоји око 250 небезбедних саобраћајних прелаза испред школа. У претходна два месеца 15 их је уређено и додатно обележено, а само током ове године у плану је да се обезбеди још 100 прелаза. Крајњи циљ свих поменутих акција је да деца буду безбедна.