Електронски налози за непрописно паркиране аутомобиле

08.09.2014.

Андрија Чупковић, в.д. директора ЈКП „Паркинг сервис" Београд и Никола Ристић, начелник Комуналне полиције представили су нови софтвер уз помоћ којег ће Комунална полиција издавати електронске налоге за непрописно паркиране аутомобиле.

„Паркинг сервис" развио је софтвер за рад комуналне полиције, сличан ономе који користе саобраћајни полицајци путем система „Паук видео-надзор". Комунална полиција ће убудуће издавати прекршајне електронске налоге за непрописно паркирање помоћу апликације „Паркинг сервиса". Контролори „Паркинг сервиса" који ни до сада нису фотографисали непрописно паркирана возила, неће то радити ни убудуће, већ ће то чинити искључиво комунални полицајци.

Нови систем функционисаће на сличан начин као и камере, које снимају возаче, који пролазе жутом траком. Комунални полицајац ће, када уочи непрописно паркирани аутомобил, фотографисати возило које је у прекршају и, уз помоћ апликације инсталиране на таблетима, а које им је обезбедио „Паркинг сервис", послати фотографије у диспечерски центар „Паркинг сервиса". Ту ће се уз помоћ овог програма, писати електронски налог и у зависности од прекршаја са фотографијама слати на кућну адресу власника возила.

Андрија Чупковић в.д. директора ЈКП „Паркинг сервис" објашњава да је ово предузеће по закону у обавези да уклони аутомобил уколико саобраћајац или комунални инспектор дају налог да се однесе возило које угрожава саобраћај.

„Циљ новог система, који смо развили у сарадњи са комуналном полицијом, је да се што мање аутомобила носи пауком и, да се читава процедура санкционисања возача који су непрописно паркирани заврши писањем прекршајног налога, које ће издавати комунална полиција. Током прве три недеље примене новог програма по налогу градоначелника, комунални полицајци који ће фотографисати непрописно паркиране аутомобиле, неће наплаћивати казне, али већ од 01. октобра, бахати возачи добијаће их на кућне адресе," рекао је Чупковић.

Никола Ристић, начелник Комуналне полиције, истако је да је уз помоћ „Паркинг сервиса" рад комуналне полиције технички усавршен и значајно олакшан и да је ово модел који ће се најчешће користити у централној градској зони како би град био функционалнији и безбеднији.

„Паркинг сервис" и на овај начин уводи комунални ред у област паркирања, али желимо да утичемо на свест возача да се не паркирају на тротоарима или зеленим површинама које су намењене пешацима и казну комуналне полиције схвате као упозорење.