Ново паркиралиште „Белвил“

27.05.2020.

Ново паркиралиште „Белвил“ са 426 паркинг места je отворено на Новом Београду. Изградња овог паркиралишта, које се простире на 12.000 квадратних метара између улица Марка Христића, Јурија Гагарина и Ђорђа Станојевића, трајала је пет месеци. На новом паркиралишту 405 места је на располагању свим возачима путничких аутомобила, док је 21 местo резервисано за возила особа са инвалидитетом. Паркиралиште има два улаза и излаза ка Улици Марка Христића, а по један улаз и излаз ка Улици Ђорђа Станојевића. Пешаци могу да приступе паркиралишту кроз пет улаза, а изграђена је и рампа за особе са инвалидитетом. Oвај паркинг објекат је потпуно аутоматизован и има видео надзор, а паркирање се плаћа на наплатним станицама пре преузимања возила.

Новоотворено паркиралиште „Белвил“ обишли су заменик градоначелника Београда Горан Весић и директор ЈКП „Паркинг сервис“ Андрија Чупковић.

- После 5 месеци радова, неколико дана пре рока, јер је рок био 1. јун, завршили смо велики паркинг у „Белвилу“ и коначно решили проблем паркирања за становнике овог насеља. Ситуација коју имамо овде од пре годину дана и данас, када је у питању паркирање, је потпуно другачија. На захтев грађана смо увели зону, која омогућава онима који живе овде да без проблема пронађу слободно паркинг место, а овим паркингом смо обезбедили могућност за све који живе и раде у овом крају да могу да се паркирају. Овде видите да се у близини гради и нова аутобуска станица, која ће бити у функцији до краја године, тако да ће самим тим и потребе за паркингом бити повећане – изјавио је Весић.

Директор ЈКП „Паркинг сервис“ Андрија Чупковић рекао је да је на паркиралишту постављен систем за препознавање таблица, путем кога се рампе аутоматски подижу, па се на тај начин лакше и брже излази са паркиралишта.

- Овај простор је од запуштене парцеле, где су поједини грађани у блату непрописно паркирали своје аутомобиле, претворен у уређено паркиралиште, које ће захваљујући најсавременијој аутоматици радити без инкасаната. Ново паркиралиште је под сталним видео надзором Контролно-оперативног центра „Паркинг сервиса“, па корисници у сваком моменту могу да се обрате оператеру, за евентуалну помоћ око коришћења или плаћања паркирања – рекао је Чупковић.

Паркирање по сату кошта 70 динара, цена дневног једнократног паркирања је 1.000 динара, а одређени број паркинг места је по повлашћеној цени одвојен за станаре, који живе у близини овог паркиралишта. Као што је и обећао, када је почео са изградњом паркиралишта, „Паркинг сервис“ је, за станаре зграда на подручју оивиченом улицама Јурија Гагарина, Булевар Црвене армије, Ђорђа Станојевића и Марка Христића, обезбедио 50% попуста у односу на комерцијалну цену. Тако месечна претплата 00-24 часа за станаре износи 3.500 динара, док је за паркирање радним даном 17-08, викендом од петка у 17 часова до понедељка у 08 часова и у дане државних празника 00-24 часа претплата за возила станара још нижа и износи 2.000 динара. Редовна, комерцијална цена за месечно паркирање путничких возила свакога дана 07-18 часова, осим недељом и у дане празника, износи 3.500 динара, а 00-24 часа је 7.000 динара.

„Паркинг сервис“ је омогућио бесплатно паркирање у првих 15 минута на паркиралишту „Белвил“, што ће највише одговарати родитељима који доводе децу у оближњи вртић. Ово је још један паркинг објекат „Паркинг сервиса“ који је у систему инфо табли, па корисници у сваком моменту имају информацију о броју слободних паркинг места на овом паркиралишту.