Од данас „Зелени паук" у Београду чува зелене површине

28.06.2014.

[separator top=”20”]

Непрописно паркиране аутомобиле са зелених површина ЈКП „Паркинг сервис" од сада уклања „Зеленим пауком". Три дизалице које су симболично обележене за ову акцију свакодневно ће односити возила која су остављена на шеталиштима или угрожавају безбедност пешака у парковима.

[separator top=”10”] <a [separator top=”10”]

Промоцији „Зеленог паука" у Топчидерском парку присуствовали су градски менаџер Горан Весић, начелник комуналне полиције Београда Никола Ристић и представници ЈКП „Паркинк сервис": в.д. директора Андрија Чупковић, технички директор Владимир Богићевић и помоћник генералног директора Раденко Вуковић, који су истакли да су безбедност деце и пешака, као и очување комуналног реда приоритети овог предузећа.

[separator top=”10”] href="http://parking-servis.co.rs/wp-content/uploads/2014/06/zp2.jpg"> [separator top=”10”]

Горан Весић је рекао да у промотивном периоду, док се грађани не упознају са радом нове акције, „Паркинг сервис", данас и сутра, неће наплаћивати одношење возила „Зеленим пауком", али ће казне комуналне полиције или комуналне испекције бахати возачи морати да плате.

[separator top=”10”] [separator top=”10”]

„Прошли смо сада кроз уређени део парка, где се играју деца, али су поједине стазе и зелене површине пуне непрописно паркираних аутомобила. Оваквом понашању возача морамо да станемо на пут јер су безбедност деце и пешака, приоритети Града Београда. Како бисмо остварили допринос сигурнијем и безбеднијем саобраћају и побољшању животне средине у Београду, неопходно је уједињавање и заједничка организација рада „Паркинг сервиса", комуналне инспекције и комуналне полиције. „Паркинг сервис" са зелених површина може да однесе аутомобил само ако има налог комуналне инспекције. Зато је у плану да у будуће са њиховим радницима, осим саобраћајног полицајца стално буде и комунални инспектор", рекао је Весић.

[separator top=”10”] [separator top=”10”]

Андрија Чупковић, в.д. директора „Паркинг сервиса" је рекао да се сваког дана овом предузећу обраћа велики број грађана, мајки с децом, бициклиста, старијих суграђана, који не могу да прођу од бахато паркираних аутомобила на зеленим површинама.

[separator top=”10”]

„Ми смо одлучни у намери да оваквом понашању станемо на пут, као што смо то урадили са пројектом лисице за возила са страним регистарским таблицама. Три возила „Зеленог паука" радиће искључиво у служби очувања природе и вратићемо паркове деци, зелене оазе шетачима. Посебна пажња поклањаће се приобаљу, дечијим игралиштима, околинама школа и вртића, унутарблоковским површинама. Паркови су намењени деци и рекреативцима и нећемо дозволити да се они претворе у паркинге. Иако је очување комуналног реда приоритет „Паркинг сервиса", наш циљ није рестриктивна политика и кажњавање грађана, већ промена свести - да и самим изгледом „Зеленог паука" апелујемо на возаче да обрате пажњу како паркирају и да не уништавају зелене површине,"- каже Чупковић.

[separator top=”10”]

Начелник комуналне полиције града каже да Секретаријат за инспекцијске послове често апелује на несавесне возаче и да координирано са осталим градским службама раде на успостављању и одржавању комуналног реда.

[separator top=”10”]

У сарадњи с Комуналном инспекцијом, грађанима смо омогућили да непрописно паркиране на зеленим површинама пријаве не само „Паркинг сервису" на тел. 011/30 35 400, већ и на бесплатни број „Бео-ком сервиса" 0800 110 011.

[separator top=”10”]

На позив грађана комунална инспекција ће, када уочи непрописно паркирано возило, издати Решење и власнику возила наложити да га уклони у року од три минута. Уколико и даље остане паркирано на зеленој површини, инспектор издаје налог за уклањање возила по коме „Зелени паук" преноси возило до најбллижег плаца „Паркинг сервиса", одакле га власници могу преузети, пошто плате трошкове преноса.

[separator top=”10”]

ЈКП „Паркинг сервис" планира да у будуће у систем Паук видео надзора уведе и „Зелени паук" тако што ће у диспечерском центру поред саобраћајног полицајца бити и комунални инспектор. Тако ће грађани лакше моћи да пријаве бахате возаче, а дизалице ће брже и ефикасније реаговати.

[separator top=”10”]

Како „Паркинг сервис" као друштвено одговорнео предузеће жели да допринесе здравијем животу у Београду, у сарадњи са ЈКП „Зеленило-Београд" покреће и акцију „За зеленији град" у оквиру које ће где код буде могуће приликом изградње нових паркиралишта уз свако ново паркинг место засадити и једно дрво.