Омогућено плаћање паркирања за слова Ђ, Ш, Ћ, Ч и Ж

25.02.2011.

Од 22. јануара отклоњен је проблем који су, при плаћању паркирања смс порукама, имали власници нових регистарских таблица са словима Ђ, Ш, Ж, Ћ и Ч. ЈКП "Паркинг сервис" је у сарадњи са оператерима мобилне телефоније омогућио несметано плаћање ове услуге корисницима чији мобилни телефони имају ова слова, потврдио је за "Мрежу" директор Сектора за послове развоја и организацију паркинг контроле Раденко Вуковић.

- Паркирање у зонираним деловима града, СМС-ом могу платити и возачи чији мобилни телефони не подржавају ова латинична слова која су добили на таблицама, с тим што уместо слова Ђ, Ш, Ч, Ћ или Ж могу у поруку да унесу најближа слова, односно Д, С, Ц или З - рекао је Вуковић.

Проблем је настао почетком године, када је почело издавање нових регистарских таблица, јер возачи на чијим су таблицама била слова са "кукицама" нису могли да плате паркинг, зато што та слова систем није могао да препозна.

Како је навео, раније су постојале четири ознаке са латиничним словима ш и ч, и то ознаке за Шабац, Чачак, Вршац и Крушевац, али није било забуне. Тада је корисник у поруци могао навести ЧА или ЦА.

Нажалост, у употреби је велики број мобилних телефона који су "скинути" са страних мрежа и не подржавају сва слова наше абецеде.