Паркинг контролори често су жртве физичких напада

11.04.2010.

Годишње најмање десет контролора Јавног комуналног предузећа „Паркинг сервис” физички буде нападнуто, а последњи случај десио се прошле седмице у улици Страхињића Бана, када је током редовног посла ударен један од контролора. Вербални сукоби и вређања пак, свакодневни су, каже за Беоинфо Раденко Вуковић, директор сектора паркинг контроле у овом предузећу.

– Посао паркинг контролора изузетно је напоран, пре свега због константне физичке активности, временских услова, директне комуникације са корисницима наших услуга, а често и због изложености непријатностима, односно увредама и претњама несавесних појединаца. Да би се избегле инцидентне ситуације, требало би више превентивно деловати, нарочито преко медија. Потребно је афирмисати све активности усмерене ка успостављању и одржавању комуналног реда и поштовању утврђених правила понашања у области јавних услуга којима се задовољавају потребе грађана. У случајевима кад се деси инцидент, неопходна је одлучна и правовремена акција свих надлежних органа како у погледу откривања починилаца тако и даљег процесуирања и изрицања оштрих мера против лица која својим насилничким понашањем угрожавају јавни ред и мир и вршење делатности запослених у јавним службама. „Паркинг сервис” има доста добру сарадњу са полицијом и стално се трудимо да је унапредимо. Тако да када је реч о санкционисању, оно произилази из чињенице да ли је полиција утврдила идентитет нападача. У већини случајева полиција открије нападача и против њега се подноси прекршајна или кривична пријава – истиче Вуковић.

Вуковић сматра да је у свим ситуацијама када је то могуће потребно апеловати на грађане да подрже активности које доприносе општем уређењу града и побољшању услова живота. Вербални и физички сукоби потпуно су непотребни јер је „Паркинг сервис” на располагању корисницима за све примедбе, сугестије и информације.

– Особе које раде као паркинг контролори само обављају свој посао, на начин како је прописано актима надлежних органа. Зато позивамо све оне који имају примедбу или рекламацију да се обрате службама предузећа у Старине Новака 22 ради провере свих спорних ситуација и решавања проблема – закључује Вуковић.

Јавно комунално предузеће „Паркинг сервис” тренутно има 153 паркинг контолора, који раде у две смене радним данима и сваке суботе од 7 до 14 часова.