Уместо несређеног пристаништа - сређено шеталиште

16.03.2011.

Нови паркинг „Доњи град" на Савском пристаништу, са 407 паркинг места, пуштен је јуче у пробни рад, изјавио је за „Беоинфо" директор ЈКП „Паркинг сервис" Бобан Ковачевић.

Према речима директора Ковачевића, од када је изграђена прва бициклистичка стаза у Београду, Савско пристаниште је постало веома атрактивна локација за рекреативце, шетаче и бициклисте.

- Изградњом угоститељских објеката, шеталиште и бициклистичку стазу на Савском пристаништу заузели су паркирани аутомобили, чиме је била угрожена безбедност пешака и бициклиста. Изградњом паркиралишта „Доњи град" цела зона београдског приобаља имаће растерећенији саобраћај. На улазу у шеталиште биће постављена физичка запрека која ће спречити улазак аутомобила. Улазак ће бити дозвољен само доставним возилима у јутарњим часовима, тако да ће и овај део града бити враћен пешацима и бициклистима. Туристи, који бродовима долазе у наш град, уместо несређеног пристаништа угледаће уређено шеталиште најлепшег дела београдског приобаља - рекао је он.

- Кров и залеђина „Бетон хале" претворени су у посебно паркиралиште, које је опремљено аутоматском контролом уласка и наплате. Радно време паркиралишта „Доњи град" је 24 сата. Паркирање је по промотивној цени и по сату кошта 50 динара. - истакао је Ковачевић.

Иницијативу за изградњу паркиралишта „Доњи град" покренула је Скупштина града Београда у мају прошле године. У међувремену, урађена је комплетна техничка документација за отварање нових саобраћајних токова, ојачана је кровна конструкција и проверена носивост плоча.

У току је међународни конкурс за идејно архитектонско решење „Бетон хала центра". Циљ конкурса је да се пронађе најбоље решење које би истакло развојне могућности савског приобаља. Конкурс ће бити отворен до 28. априла, а проглашење победника је 13. маја. Информације о конкурсу „Бетон хала центра" могу се пронаћи на сајту http://www.betonhala.com/2011/.