Завршени састанци са представницима општина

22.08.2014.

На иницијативу в.д. директора ЈКП „Паркинг сервис" Андрије Чупковића одржано је десет састанака са председницима свих централних градских општина, на којима су у сарадњи са Секретаријатом за саобраћај разматрани горући проблеми које станари имају са паркирањем.

Тако је на предлог станара Старог града главна тема разговора одржаног 08. августа са председником те општине, Дејаном Ковачевићем била изградња новог паркиралишта на Калемегдану. Већ у септембру ће се радити на уређењу постојећег паркиралишта које карактерише врло лоша прегледност, неуређени саобраћајни ток и велики број непрописно паркираних возила која угрожавају пешачки саобраћај. Потребне дозволе за рад су већ обезбеђене, а најсавременије рампе стижу из Немачке у другој или трећој недељи септембра. Паркиралиште би требало да крене са радом већ од 1. октобра ове године. Разговарало се и о проблему паркирања станара на локацији Нови Дорћол, раскрсница са Узун Мирковом, на 25. мају и паркирање код куле Небојша али и потенцијалним локацијама за туристичке аутобусе у Тадеуша Кошћушка.

О проблемима с паркирањем у Раковици, в.д. директор „Паркинг сервиса" разговарао је с председником општине Владаном Коцићем, који је истакао да су највећи проблеми возача код Видиковачке пијаце и у Маричкој улици, где нема довољно паркинг места.

Зоне су биле биле главна тема на састанку 11. августа, са представницима Палилуле где се говорило о прекомпоновању зона и увођењу нове у Професорској колонији, али је било речи и о адаптацији крова гараже Ботаничка башта.

Проблем паркирања дуж Пожешке улице и око пијаце на Бановом брду истакао је 12. августа председник општине Чукарица Срђан Коларић. Разговарало се и о локацији пијаце „Церак", са идејом заједничког деловања општина Чукарица и Раковица и то на начин да се изграде додатни капацитети за паркирање али у функцији бесплатног паркирања путничких возила посетилаца пијаце, уместо предлога ЈКП „Пијаце" да се тај паркинг намени доставним возилима.

Представници Општине Вождовац данас су изложили дугогодишњи проблем непрописно паркираних возила у улици Војводе Степе која су ометала саобраћај. Проблем би требало да буде решен реконструкцијом, након које ће бити обезбеђено 275 паркинг места, а биће уређена и нова сигнализација. Из општине Вождовац „Паркинг сервису" су указали и на проблеме с паркирањем у близини факултета.

Свим састанцима присуствују и представници ресорног Секретаријата за саобраћај који на основу предлога председника општина сагледавају могућности изградње нових паркинг простора и претварања запуштених површина, које грађани већ користе за паркирање, у уређени паркинг простор, а за које постоје бројне иницијативе.

„У наредна два месеца биће завршена анализа свих десет градских општина, како би се знало за сваку проблематичну тачку, а затим ће уследити решавање проблема уз сарадњу са секретаријатима за комунално стамбене послове и урбанизам и других градских институција", рекао је Чупковић и у име „Паркинг сервиса" позвао све грађане да се обрате својим општинама за све проблеме које имају са паркирањем и да се о томе информишу преко својих председника општина.