Зонско паркирање

У улицама ужег и ширег центра Београда уведене су зоне са временским ограничењем, док је у деловима града, мање оптерећеним саобраћајем, уведена категорија општих паркиралишта изван зонираног подручја.

Временско ограничење контроле и наплате паркирања примењује се радним даном од 07 до 21 сат и суботом од 07 до 14 сати по зонама:

ljubicasta-zona-boxу зони А - 30 минута

црвена-зона-боxу црвеној (првој) - 60 минута, уз могућност продуженог паркирања од 30 минута

зута-зона-боxу жутој (другој) – 120 минута, уз могућност продуженог паркирања од 60 минута

зелена-зона-боxу зеленој (трећој) – 180 минута, уз могућност продуженог паркирања од 60 минута.

Продужено време паркирања, возач може да плати тек 5 минута пред истек временског ограничења зоне у којој је паркиран, по посебној цени. После истека предвиђеног (плаћеног) времена за паркирање, возач је обавезан да напусти паркинг место и у наредних 30 минута не може да плати паркирање у истој зони. Beograd-Zone

После 17 часова паркирање је бесплатно на око 400 паркинг места треће зоне у улицама око Клиничког центра Србије (у Пастеровој улици – од Ресавске до Булевара ослобођења, др Суботића – од Делиградске до Булевара ослобођења и у Делиградској – од Пастерове до др Суботића).

У зонираном делу града, на посебно обележеним паркинг местима, у близини 32 основне школе,  постоје тзв. „ђачка паркинг места”, која подлежу систему наплате у датој зони, а приход остварен од наплате паркирања на истима преусмерава се за куповину наставних средстава потребних школама. Такође, испред четири породилишта (ГАК Народни фронт, Клинике за гинекологију и акушерство КЦС, КБЦ Звездаре и КБЦ Земун) обележено је по шест „беби паркинг места” са којих је приход од наплате паркирања намењен за куповину медицинске опреме за породилишта.

Општа паркиралишта изван зонираног подручја (тзв. плава зона) пружају могућност возачима да паркирају онолико сати колико то желе. Наплата паркирања примењује се радним данима од 8 до 21 час (на појединим паркиралиштима од 8 до 17 часова), суботом од 8 до 14 часова, у складу са вертикалном саобраћајном сигнализацијом.

nacin placanja
Опширније
zone
Опширније
Mapa
Опширније
zahtevi
Опширније
parking-za-osobe-sa-invaliditetom
Опширније
blokada vozila
Опширније