Зонско паркирање

У зонском систему паркирања корисницима је на располагању 25.000 паркинг места.

У улицама ужег и ширег центра Београда уведене су зоне са временским ограничењем, док је у деловима града, мање оптерећеним саобраћајем, уведена категорија општих паркиралишта изван зонираног подручја.

Временско ограничење контроле и наплате паркирања примењује се радним даном од 07 до 21 сат и суботом од 07 до 14 сати по зонама:

црвена-зона-боxу црвеној (првој) - 60 минута

зута-зона-боxу жутој (другој) – 120 минута

зелена-зона-боxу зеленој (трећој) – 180 минута.

После истека предвиђеног (плаћеног) времена за паркирање, возач је обавезан да напусти паркинг место и у наредних 30 минута не може да плати паркирање у истој зони.

После 17 часова паркирање је бесплатно на око 400 паркинг места треће зоне у улицама око Клиничког центра Србије (у Пастеровој улици – од Ресавске до Булевара ослобођења, др Суботића – од Делиградске до Булевара ослобођења и у Делиградској – од Пастерове до др Суботића).

У зонираном делу града, на посебно обележеним паркинг местима, у близини 26 основних школа,  постоје тзв. „ђачка паркинг места”, која подлежу систему наплате у датој зони, а приход остварен од наплате паркирања на истима преусмерава се за куповину наставних средстава потребних школама. Такође, испред три породилишта (ГАК Народни фронт, Институт за гинекологију и акушерство и КБЦ Звездара) обележена су по три „беби паркинг места” са којих је приход од наплате паркирања намењен за куповину медицинске опреме за породилишта.

Општа паркиралишта изван зонираног подручја (тзв. плава зона) пружају могућност возачима да паркирају онолико сати колико то желе. Паркирање могу да плате по сату или куповином вишесатне карте за паркирање. Наплата паркирања примењује се радним даном од 08 до 21 сат и суботом од 08 до 14 сати. Радним данима после 17 часова паркирање је бесплатно на општим паркиралиштима изван зонираног подручја у Булевару Зорана Ђинђића и околним улицама.

nacin placanja
Опширније
zone
Опширније
Mapa
Опширније
zahtevi
Опширније
parking-za-osobe-sa-invaliditetom
Опширније
blokada vozila
Опширније