Зонско паркирање

У улицама ужег и ширег центра Београда паркирање је временски ограничено, док у деловима града мање оптерећеним саобраћајем, на општим паркиралиштима изван зонираног подручја, паркирање није временски ограничено.

Зоне са временским ограничењем

Град Београд подељен је на четири паркинг зоне у којима је паркирање временски ограничено:

Beograd-Zone ljubicasta-zona-box Зона А
дозвољено време паркирања 30 минута
crvena-zona-boxПрва зона (црвена)
дозвољено време паркирања 60 минута уз могућност продуженог паркирања од 30 минута
zuta-zona-boxДруга зона (жута)
дозвољено време паркирања 120 минута уз могућност продуженог паркирања од 60 минута
zelena-zona-boxТрећа зона (зелена)
дозвољено време паркирања 180 минута уз могућност продуженог паркирања од 60 минута

После истека предвиђеног (плаћеног) времена за паркирање, возач је обавезан да напусти паркинг место и у наредних 30 минута не може да плати паркирање у истој зони.

Контрола и наплата паркирања примењују се радним данима од 7 до 21 сат и суботом од 7 до 14 сати, осим у улицама око Клиничког центра Србије (Пастерова – од Ресавске до Булевара ослобођења, др Суботића – од Делиградске до Булевара ослобођења, Делиградска – од Пастерове до др Суботића) у којима је паркирање бесплатно после 17 часова.

Општа паркиралишта изван зонираног подручја

плава-зона-боx

На општим паркиралиштима изван зонираног подручја (тзв. плавој зони) возачи могу да паркирају аутомобиле без временског ограничења.

Контрола и наплата паркирања примењује се радним данима од 8 до 21 сат (на појединим паркиралиштима од 8 до 17 сати) и суботом од 8 до 14 сати, у складу са вертикалном саобраћајном сигнализацијом.

У централним улицама Београда, на 3.600 паркинг места инсталирани су паркинг сензори који возачима олакшавају паркирање пружајући информацију о слободним паркинг местима. Инфо табле, које приказују број слободних места, налазе се на раскрсницама улица.

У зонираном делу града, на посебно обележеним паркинг местима, у близини 32 основне школе, постоје тзв. „ђачка паркинг места”, која подлежу систему наплате у датој зони, а приход остварен од наплате паркирања преусмерава се за куповину наставних средстава потребних школама. Такође, испред четири породилишта (ГАК Народни фронт, Клинике за гинекологију и акушерство КЦС, КБЦ Звездаре и КБЦ Земун) обележено је по шест „беби паркинг места” са којих је приход од наплате паркирања намењен за куповину медицинске опреме за породилишта.

Прочитајте више:
Плаћање по сату
е-Дневна паркинг карта
е-Беби паркинг карта
Цене паркирања у зонском систему

mesecna-pretplata
Опширније
zone
Опширније
Mapa
Опширније
zahtevi
Опширније
parking-za-osobe-sa-invaliditetom
Опширније
blokada vozila
Опширније