Продужено време паркирања у зонама и нова Зона А

14.02.2019.

Одлуком о јавним паркиралиштима, од понедељка 18. фебруара 2019. године, биће омогућено продужено време паркирања на паркинг местима, која припадају зонском систему паркирања. Ступањем на снагу Решења о општим паркиралиштима Секретаријата за саобраћај, у улицама око Косанчићевог венца, биће уведена и нова Зона А.

[gallery link="file" columns="2" ids="40564,40601"]

Цена паркирања по сату неће бити повећана, као ни цена дневне паркинг карте. Такође, неће поскупети ни повлашћена паркинг карта за станаре зонираног подручја, која кошта 457 динара месечно, а чија се цена није мењала пуних десет година.

У зонском систему се уводи „продужено време паркирања“ - након истицања дозвољеног (ограниченог) времена паркирања, сат времена у црвеној зони, два сата у жутој зони и три сата у зеленој зони, возачима се пружа могућност да доплате додатно време паркирања. Паркирање у црвеној зони биће могуће продужити за додатних 30 минута, а у жутој и зеленој зони за по 60 минута.

Увођење опције продуженог паркирања представља значајну погодност за возаче, којима се излази у сусрет када имају потребу да продуже време паркирања у зонама. Они плаћају нешто вишу цену додатног времена у односу на редовне цене. Цена редовног сата паркирања у зонама остала је иста и износи 56 динара у црвеној, 48 динара у жутој и 41 динар у зеленој зони, док додатних 30 минута у црвеној зони кошта 100 динара, а додатни сат у жутој и зеленој зони 180, односно 140 динара. Додатно време паркирања је скупље и требало би да дестимулише возаче да се паркирају дуже у зони, али им истовремено, пружа могућност да заврше започете обавезе, а да не добију, као до сада, налог за плаћање дневне паркинг карте који за све зоне износи 1.870 динара.

У оквиру СМС поруке, која се добија 5 минута пре истека временског ограничења зоне, корисници се додатно обавештавају да паркирање могу продужити за још 30 минута у црвеној, односно 60 минута у жутој и зеленој зони, по одређеној цени. Тек по пријему ове поруке, односно 5 минута пре истека паркирања, корисник може платити продужено време паркирања.

У улицама око Косанчићевог венца уводи се Зона А, у којој је паркирање ограничено на 30 минута по цени од 100 динара. На овај начин се изашло у сусрет корисницима, који имају обавезе у најужем центру града, да на подручју које се непосредно „наслања“ на пешачку зону паркирају возила кратак временски период.

Станари нове Зоне А могу са повлашћеном паркинг картом да паркирају возила у својој Зони А, као и у подзонама 2.0, 2.0.1 и 2.0.2. Молимо станаре новоформиране зоне и околних зона, да посете сајт „Паркинг сервиса“ како би се детаљно информисали у којим улицама, са својом повлашћеном паркинг картом, од сада могу да паркирају возила.

За додатне информације корисници се могу обратити Корисничком сервису „Паркинг сервиса“ на телефон 011 30 35 400 а више информација и  мапе зона могу погледати и на сајту овог Предузећа www.parking-servis.co.rs.

Подсећамо кориснике да је паркирање потребно платити одмах по заузећу паркинг места.